Viime vuosina seikkailupyörien kehitys on ottanut aimo harppauksia eteenpäin. Hienoa, että useampi valmistaja on panostanut seikkailupyörä -luokkaan! Viime vuonna julkaistiin uusi versio legendaarisesta Africa Twinistä ja tänä vuonna KTM julkaisi viisi uutta pyörämallia. Lisäksi Honda julkaisi tänä vuonna mielenkiintoisen 250 kuutioisen kevyen seikkalupyörän.

KTM:n Adventure pyörät jakaantuvat kahteen mallisarjaan moottorin koon mukaan. Tuhat kuutioisia malleja on kaksi, perusmalli ja R-malli. R-mallissa on painotettu maasto-ominaisuuksia niin varustelussa, kuin pyörän muissakin ominaisuuksissa.

Sain testattavaksi perusmallin: KTM 1090 Adventure. Saatavilla olevista kahdesta mallista tämän pitäisi soveltua R-mallia paremmin katukäyttöön. Renkaissa on alumiinivanteet ja eturengas on kaksi tuumaa ja takarengas tuuman R-mallia pienempi.

Hypätessä 24 vuotta vanhan pyöräni selästä pakasta vedetyn vuosimallia 2017 olevan pyörän selkään eroja on paljon. Aluksi kaikki hallintalaitteet tuntuivat häiritsevän herkiltä. Pienen totuttelun jälkeen etujarrun ja kaasun käyttöön löytyi kuitenkin oikea herkkyys ja välitön kaasun vaste teki ajamisesta pidemmän päälle miellyttävää.

Ajoin pyörällä monipuolisesti erilaisia asfalttiteitä, niin isoja, kuin pieniäkin mutkateitä. Pyörä taittui helposti mutkiin ja tuntuma oli jämäkkä vaikka tiessä jotain epätasaisuuksia olisi ollutkin.

Mutkateitä ajaessani pohdiskelin, että mitä ominaisuuksia kaipaisin lisää, jos lähtisin tekemään reissun Eurooppaan päällystettyjä teitä ajellen. Tehoja pyörästä löytyy 125 hevosvoimaa. Suhteellisen korkea säädettävä visiiri, joka suojaa mukavasti viimalta ja säätöjen ansiosta virtauksen voi ohjata mieleisekseen. Alla katurenkaat, jotka kestäisivät hyvin vaikka käynnin Pariisissa. Enpä tarvitsisi oikeastaan kuin laukkusarjan kyytiin ja paketti olisi lähtemistä vaille valmis.

Erityinen mielenkiintoni kohdistui luonnollisesti soratie ja maasto-ominaisuuksiin. Ulkomaan reissuja pääsee harvoin tekemään kun taas lähiseudun sorateitä tulee ajettua viikoittain. Olen tottunut omassa pyörässäni karkeaan rengastukseen joten tunnustelin aluksi varovasti katurenkaiden pitoa soratiellä. Renkaiden pito oli yllättävän hyvä.

Ajoasento ja tangon sijainti on optimaalinen matka-ajoon. Suorilla jaloilla tapeilta ajettaessa asento ja ote on kohtuullinen, mutta kiihdytyksessä joutuu jonkin verran puristamaan pysyäkseen kyydissä. Toisaalta aktiivisessa ajossa edurotyylisellä ajoasennolla, jalat hivenen koukussa, tanko on juuri sopivalla korkeudella.

Valittavissa on kolme erilaista ajomoodia: sport, street ja rain. Ajomoodi vaikuttaa mm. kaasun herkkyyteen ja esimerkiksi rain moodissa tehoja on vähennetty, ettei sateisella ja liukkaalla kelillä pyörä lähde alta varomattoman kaasun käytön seurauksena. Ajomoodien lisäksi luistoneston ja ABS-jarrut voi kytkeä myös kokonaan pois päältä. Kytkemällä luistoneston pois päältä, hauskuuskerroin kasvaa mukavasti soratiellä.

KTM 1090 Adventure

Kysy lisätietoja ja varaa koeajoaika Jyväskylästä!

Testattu malli on KTM:n Adventure pyöristä edullisin, listahinta on 17687€. Tämän pyörän ostaessa rahalle saa hyvin vastinetta. Pyörästä löytyy kaikki pakolliset ominaisuudet ja varusteet hauskanpitoon. Moottorin tehoja ei ole rajoitettu, kunten KTM:llä oli joskus tapana tehdä edullisimmissa malleissa. Lisävarusteitakin löytyy monenlaisia, joskin osa on saatavissa vain Super Adventure malleihin.

KTM käyttää WP:n alustaa, joka onkin ehdottomasti yksi heidän vahvuuksista. Harrastajien toimesta WP:n alustaa on asennettu moniin muihinkin pyöriin. Vakiosäädöillä hitaassa ajossa vaimennus tuntui aluksi hieman pintakovalta. Vauhdin noustessa tämä tunne katosi ja jousitus nieli niin pienet rosot kuin isommatkin töyssyt.

En kokenut testiajolla tarvetta jousituksen säädöille, mutta ohjekirjan mukaan tässä mallissa takaiskunvaimentimen esijännitys sekä paluuvaimennus on säädettävissä.

Tekniset tiedot

  KTM 1090 Adventure KTM 1090 Adventure R
Kuutiotilavuus 1050cm3 1050cm3
Maksimiteho 92kw 92kw
Rengas edessä 110/80-R19 90/90-R21
Rengas takana 150/70-R17 150/70-R18
Joustoliike edessä 185mm 220mm
Joustoliike takana 190mm 220mm
Maavara 220mm 250mm
Kuivapaino 205kg 207kg