Sain testattavaksi tällä kertaa vaihtopyörän. Kiinnostukseni juuri tähän pyörään herätti mallinimen lopussa oleva R-kirjain. R tarkoittaa seikkailupyörää, jossa on painotettu offroad ominaisuuksia niin paljon kuin se ylipäätään yli 200kg painavassa pyörässä on mahdollista. Mallissa rengaskoko on sama kuin enduroissa (21” ja 18”), maavara 250mm, joustoliike edessä ja takana 220mm ja täysin säädettävissä oleva alusta. Juuri niitä asioita, joille seikkailupyörässä annan arvoa.

KTM:n vuoden 2013 Adventure-pyörä uudistui merkittävästi edellisvuoden malleihin nähden. Ulkomuoto uudistui täysin ja omaisuuksiin tuli mukaan luistonestojärjestelmä lähes kolmanneksen tehokkaamman moottorin lisäksi. Näiden lisäksi ajomoodin valinta tuli vakiovarusteeksi suoraan ohjaustangon painikkeista valittavaksi. Nämä kokonaisuutenaan laajensivat edelleen jo entisestään laajaa käyttöaluetta. Pyörällä ei jää jalkoihin Saksan isoilla moottoriteillä, mutta toisaalta voi hallitusti ajella pienillä sorateillä ja poluilla.

Ajomoodit

Sport-moodissa pyörän kaikki tehot ovat käytössä ja kaasun vaste on terävä. Tämä moodi soveltuu mm. tilanteeseen, jossa haluat Euroopan-kiertueella pysyä katupyöräilijöiden perässä ja käytössä on nopeusrajoitukseton tie. Pyörä on varustettu ohjausvaimentimella, joten se soveltuu myös suuriin nopeuksiin.

Offroad-moodissa tehot pudotetaan noin sataan hevosvoimaan. Soralla ja maastossa pienemmätkin tehot riittävät ja siten tärkeämpää on voiman hallittavuus eri tilanteissa. Kitkahan on huomattavasti pienempi, kuin asfalttiteillä ajettaessa. Luistoneston ollessa päällä offroad-moodissa takapyörä pyörii maksimissaan kaksi kertaa eturengasta nopeammin. Tämä on hauska ominaisuus, koska se mahdollistaa pientä luistuttelua jo vähemmän kokeneelle kuskille. Reippaasta kaasun käytöstä ei heti seuraa täysin hallitsematonta sutimista ja siten pyörän hallinnan menettämistä. Kokemuksen karttuessa luistoneston voi kytkeä myös kokonaan pois päältä.

ABS-jarrun asetuksista löytyy myös offroad-tila. Tällöin ABS-jarru on käytössä vain eturenkaalla ja siten maastoajossa voi takarenkaalla tehdä tarvittaessa lukkojarrutuksen.

Kunto ja varusteet

Yksilö on harvinaisen siistissä kunnossa ns. kurapyöräksi. Voikin olla, että tämä yksilö on nähnyt enemmän päällystettyjä teitä, kuin pieniä polkuja. Vasemman puoleisessa kaatumaraudasta on maalit irronnut kahdesta kohtaa. Samoin saman puolen käsisuojassa on naarmu, joka on havaittavissa, kun oikein tarkasti katsoo. Oikea puoli on täysin moitteeton.

Lisävarusteita vakioon nähden pyörästä löytyy Akrapovic:n äänenvaimennin (arvo n. 1000€) ja laajennos, joka säilyttää ABS-jarruihin, luistonestoon ja ajomoodiin liittyvät ajoasetukset vaikka pyörä sammutettaisiin välillä (arvo n. 100€).

Tänä vuonna juhannusyönä oli viileä keli. Varustus oli muutoin sopiva, mutta sormia rupesi paleltamaan. Olikin näppärää, kun suoraan ohjaustangon valikosta pystyi kytkemään kahvanlämmittimet päälle. Valittavana oli kolme eri tehotilaa. Tehokkainta tilaa en pystynyt kauan pitämään päällä, koska kahvat menivät liian kuumiksi.

Matkustajan kuljettaminen

Pyörän kuivapaino on 217kg. Ohjekirjan mukaan suurin sallittu kokonaispaino on 440kg. Tämä tarkoittaa sitä, että virallinen kuormankantokyky on yli 200kg. Meidän perheen massoilla tällainen kantokyky mahdollistaisi retkivarustuksen vaikka maailmanympärysmatkaan.

KTM 1190
Adventure R

Vuosimalli2013
Mittarilukema25 500 km
Omistajia1

MYYTY!

Matkustajan noustessa kyytiin pyörän takaosa painuu luonnollisesti alas. Tämä ei ole ongelma, koska pyörästä löytyy hydraulinen esijännityksen säätö. Muutama kierros esijännitystä tiukemmalle ja ollaan taas samassa korkeudessa, kuin yksin ajaessa.

Runko, jousituksen helppo säätö ja voimakas moottori tekevät matkustajasta lähes huomaamattoman. Pyörä käyttäytyy kyytiläisen kanssa hyvin pitkälti samalla lailla, kuin yksin ajaessa. Toki matkustajan ollessa kyydissä vauhdit pudotetaan ja pyritään ajamaan kaikin puolin tasaisesti, jotta matkustaminen olisi miellyttävää. Tällöin ei luonnollisesti ääriominaisuuksia tule käyttäneeksikään.

Kyytiläisen kokemuksia soratieajosta: satulalla on hyvä istua ja kyydissä on helppo pysyä. Jousitus tekee ajosta pehmeää ja miellyttävää, eikä tien epätasaisuudet rasita selkää. Vaimon loppukommentti olikin: “raskitaanko me palauttaa tätä pyörää?”.

Tehokkaalla moottorilla kyyditettäessä pohtii kahta asiaa. Miten kiihdyttää sillä tavalla, että matkustajalla ei tulisi tunne, että putoaa kyydistä taaksepäin. Toisaalta moottorijarrutuksessa voi tulla tunne, että liukuu kuskin selkään. Kiinnitin tähän asiaan huomiota ja pienen harjoittelun jälkeen vaihteen vaihto onnistui todella huomaamattomasti. Vaihdelaatikko toimi pehmeästi ja kaasun ja kytkimen tuntuma on niin hyvä, että kiihdytyksen tekeminen tasaisesti onnistui helposti.

Yhteenveto

Kokonaisuutenaan pyörä on erittäin monipuolinen. Se soveltuu hyvin Keski-Suomen sorateille ja poluille, mutta pyörän vaihto ei ole tarpeen, jos myöhemmin innostuu lähtemään Euroopan-kiertueelle. Tehoja pyörästä löytyy riittävästi hurjemmallekin kuskille, mutta toisaalta ajomoodit ja luistonesto tekevät pyörästä turvallisen myös aloittelijalle.

Tekniset tiedot

  KTM 1190 Adventure R KTM 1290 Super Adventure R
Vuosimalli 2013 2017
Kuutiotilavuus 1195cm3 1301cm3
Maksimiteho 110kw 118kw
Rengas edessä 90/90-R21 90/90-R21
Rengas takana 150/70-R18 150/70-R18
Joustoliike edessä 220mm 220mm
Joustoliike takana 220mm 220mm
Maavara 250mm 250mm
Kuivapaino 217kg 229kg