Matkaenduromarkkinoilla on ollut valikoimassa aukko, joka on jäänyt isojen matkaendurojen ja perinteisten enduropyörien väliin. Nyt tähän saatiin korjaus. KTM julkaisi kaksi mallia 799cm³ moottorilla varustetusta seikkailuendurosta, joiden paino on tankaamattomana alle 200kg. Tämä on erinomainen uutinen, sillä moni lajin harrastaja on odottanut jo pitkään tämän tyyppisiä pyöriä.

KTM 790 Adventuren ns. perusmallia KTM:n edustaja Kimmo Hurri kuvaa markkinoiden offroad -kykyisimmäksi matkapyöräksi. Vastaavasti R-malli on matkakykyisin offroadpyörä. R-mallissa on täysin säädettävä enduroalusta ja vastaavasti perusmallissa on vähän lyhyemmillä joustovaroilla ja ilman tarkempia säätömahdollisuuksia oleva alusta. KTM:n pyörät ovat olleet tyypillisesti korkeita ja lyhytjalkaisille onkin nyt hyviä uutisia, sillä perusmalli on istuinkorkeudeltaan KTM:n matalin 21” eturenkaalla varustettu matkapyörä.

Koeajo

Oma pyöräni on vuosikymmenten takaa oleva legenda, joka painaa selvästi yli 200kg. Viimevuosina olen testannut paljon erillaisia matkaenduroita isossa kokoluokassa. Noustessani 790:n kyytiin pyörä tuntui pieneltä. Maasta 175 senttinen sai todella tukevan otteen eikä pyörän pystyssä pysymiseen tarvinnut kiinnittää mitään huomiota. Omaan pyörääni nähden jalkatapit olivat selvästi taempana ja tämä tuntui aluksi oudolta. Tähän kuitenkin tottui nopeasti ja etuna on etukenoasento tapeilta ajettaessa. Tällöin ei tarvitse niin paljoa puristaa tangosta pysyäkseen kyydissä.

Pyörä on selvästikin uusimpien Super Adventure mallien pikkuveli. Kaikki on vain vähän pienempää, mutta silti uusin KTM:n kehittämä tekniikka on mukana. Mittaristona toimii 5” TFT-näyttö. Toiminallisuudet löytyy tuuttuun tapaan ja asetuksiin pääsee kiinni vasemman peukalon napeilla.

Pyörä menee vakaasti asfaltilla ja taittuu hyvin mutkiin. Alusta on jämäkkä ja toimii hyvin asfalttiajossa. Ajelin vaimon kanssa pari pidempää pätkää ja mahduimme hyvin kyytiin (175cm/165cm). Pyörän “pienuus” ei haitannut ajamista ja pyrän ominaisuudet säilyivät lisäpainosta huolimatta hyvinä. Ei ollut yllätys, että pyörä jaksaa mennä hyvin myös kaksi päällä ja huipputehojen käyttö tekisi vain kyytiläisen olon epämukavaksi.

790 on omaan makuuni riittävän iso, että meno on vakaatta erillaisissa olosuhteissa ja hyvä käyttäytyminen säilyy lastauspainosta huolimatta. Sen sijaan keveydestä on selvästi hyötyä omassa käytössäni. Esimerkkinä soratieajelu, joka päättyy pienellä tiellä umpikujaan. Tällöin pitää pystyä kääntymään pienessä tilassa. Aiemmin isoja pyöriä testatessa pyysin aina vaimoa tässä tilanteessa poistumaan kyydistä, että saan pyörän käännettyä sujuvasti. Nyt tämä ei ollut tarpeen. Sopivasti tien muotoja ja moottorinvetoa hyödyntäen kääntö tapahtui helposti. Maasta sai tukevan otteen ja jaloilla peruuttaminen tuntui aiempiin kokemuksiin nähden kevyeltä.

Aiemmin isojen Adventuremallien ominaisuudet perusmalleissa ovat olleet omaan makuun liian katupainotteisia. 790 malleista taas perusmalli on minulle sopivampi. Tykkään matalammasta istuinkorkeudesta, korkeasta visiiristä, renkaan lähellä olevasta etulokasuojasta ja paremmin kyyditykseen sopivasta satulasta. Perusedellytykseni, 21” eturengas, kuitenkin täyttyy myös perusmallissa. Iskunvaimennus on R-mallia huonompi, mutta toisaalta kuitenkin taattua WP:n laatua. Maastoajossa oma ajovauhtini ei riitä siihen, että pidemmistä joustovaroista saisin hyödyn irti.

Tarvitaanko kaatumarautoja?

Matkaenduroiden suunnittelijoiden päänvaivana on aina, miten painopiste saataisiin mahdollisimman alas. Maastoajoa varten pyörässä pitäisi olla riittävän korkea maavara. Tämä itsessään nostaa jo väistämättä painopistetta ylös. Toisekseen, maastoajo pyörällä kuin pyörällä on sen luonteista, että siihen kuuluu liukastuminen ja kaatuilu. Hyvillä varusteilla ja pienillä nopeuksilla tämä ei ole kuskin näkökulmasta ongelma. Sen sijaan pyörän selviäminen kaatumisesta vaikuttaa nopeasti lompakkoon. 790:n suunnittelijat ovat mielestäni nerokkaasti yhdistäneet nämä kaksi edellämainuttua asiaa. Käytännössä pyörän etupuolen sivukatteet koostuu tankista, jonka päällä pari pientä muovikatetta koristeena ja suojana. Tankin muotoilulla pyörän painopistettä on saatu alemmaksi. Samalla tankin alaosan levennykset muodostavat suojan jaloille ja pyörälle kaatumistilanteessa. Levikkeet suojaavat myös jalkoja ajoviimalta matka-ajossa. Pyörä ei siis välttämättä tarvitse erillisiä kaatumarautoja. Tankki on väistämättä pitänyt suunnitella kestämään kaatumista jo pelkästään läpäistääkseen viranomaisten hyväksynnän. Toki varustevalmistajat ovat jo tuomassa markkinoille perinteisiä kaatumarautoja. Näiden myötä pyörän paino vain väistämättä nousee.

790 Adventure vs. 790 Adventure R

KTM:n ansioksi täytyy sanoa laaja mallivalikoima. 790 mallistakin on saatavissa kaksi erillaista versiota. Voit tehdä valinnan oman budjetin ja käyttötarpeiden mukaan.

Perusmallissa pyritään edullisempaan hintaan pitämään matkaominaisuuksia mahdollisimman hyvinä kuitenkin siten, että maasto-ominaisuudet kärsisivät mahdollisimman vähän. Esimerkiksi 21” tuumainen eturengas ei ole valmistuskustannuksia nostava, mutta selvästi parempi maastokäyttöä ajatellen. Matkaominaisuudet eivät myöskään huonone isomman eturenkaan myötä. Huonot puolet tulisivat näkyviin vasta ajettaessa kilpaa asfalttiradalla.

R-mallissa on sama hyvä matkaenduron runko ja moottori. Pyörää on kuitenkin muokattu siten, että siitä on tehty mahdollisiman hyvä maastoajoon tässä kokoluokassa. Matkaominaisuuksista on tingitty maasto-ominaisuuksien kustannuksella mm. satulan osalta. Pyörässä on paras mahdollinen täysin säädettävä alusta pitkillä joustovaroilla. Visiiri on matala ja etulokasuoja on korkella. Maavara on korkeampi ja mm. luistonestoa voi säätä tarkemmin.

Mikäli haluat tehdä vielä tarkemmin omaan käyttöön sopivan pyörän, voit käyttää eri mallien osia ristiin. Esimerkiksi, jos haluat R-malliin lisää matkamukaavuuksia, niin voit hakkia perusmallissa vakiona olevan visiirin ja kaksiosaisen satulan. Tai toisinpäin.

Lisävarusteet

KTM on viime vuosina ottanut isoja kehitysaskeleita teknologioissa liittyen matkaenduroihin. Esimerkkinä ABS-jarrut, jotka osaavat huomioida pyörän kallistuskulman mutkassa ja siten estää ylijarrutuksen myötä kaatumisen. Hienoa, että 790:iin saatiin nämä kehitystyön tulokset mukaan. Ed. ABS-jarrut ovat mukana vakiona, mutta ohessa poimittuna mielestäni tärkeimmät lisävarusteet:

  • Quickshifter+, vaihteen vaihtaminen ilman kytkintä
  • Kahvan lämmittimet
  • Vakionopeuden säädin
  • Ketjun automaattinen voitelu
  • Integroitu navigaattori
  • Taka ja sivulaukut

Yhteenveto

790 on kokonaisuutena erinomainen lisä matkaendurovalikoimaan. Se on tällä hetkellä kaikkein lähimpänä oikeaa ratkaisua omia käyttötarpeitani ajatellessa. Ainoastaan visiirin haluasin korkeammaksi ja ajoasentoa tapeilta parantaa joko tangon tai jalkatappien säädöllä.

Matala istuinkorkeus tuo monelle naismotoristille uuden pyörän valikoimaan. KTM:ltä on tulossa lisäksi 25mm madallussarja, jolloin istuinkorkeus on vain 805mm.

Tekniset tiedot

  KTM 790 Adventure KTM 790 Adventure R
Maksimiteho 70kw 70kw
Rengas edessä 90/90-R21 90/90-R21
Rengas takana 150/70-R18 150/70-R18
Joustoliike edessä 200mm 240mm
Joustoliike takana 200mm 240mm
Iskunvaimennus edessä WP upside-down Ø 43 mm WP-USD Ø 48 mm
Iskunvaimennus takana WP monoshock WP-PDS Monoshock
Maavara 233mm 263mm
Istuinkorkeus 830/850mm 880mm
Toimintasäde 450km 450km
Paino tankki tyhjänä 189kg 189kg
Huoltoväli 15 000km 15 000km
Hinta 16987€ 18449€