Mikä moottoripyörä oli 90-luvun alkupuolella maastokelpoisin matkapyörä? Omissa valinnoissani päädyin legendaariseen Honda XRV 750 Africa Twiniin. Ehdin jo pitkään odottaa pyörälle seuraajaa, joka olisi ikään kuin päivitetty versio n. 30 vuotta vanhasta pyörästä siten, että nyky teknologiasta olisi otettu kaikki hyöty irti.

Moottoripyörien tekniikka on mennyt paljon eteenpäin ja eri valmistajat ovat tuoneet ilahduttavan paljon uusia malleja markkinoille. Jostain syystä kehitys matkaenduroissa on kuitenkin painottunut pitkään muihin asioihin osittain painon ja maasto-ominaisuuksien kustannuksella.

Minulle moottorin kooksi riittää n. 700-800 kuutiota. Nykyisen osaamisen ja teknologian avulla pyörän maasto-ominaisuuksia pystyy monella tapaa parantamaan, pitäen kuitenkin matkaominaisuudet vähintään yhtä hyvinä. Kuutiotilavuuden kasvattamisen sijaan haluan pyörän painoa pienemmäksi. Pyörässä on kuitenkin oltava riittävästi kantokykyä ja tilaa matkavarusteille sekä kyytiläiselle, joten pyörä ei saa olla liian kevytrakenteinen.

Minua ilahdutti kovasti, kun 2016 Honda julkaisi vihdoin uudistetun version Africa Twin mallistaan. Hondalta puuttuikin valikoimista yli kymmenen vuoden ajan vakavasti otettava matkaenduro. Pettymyksekseni alle 200kg (kuivapaino) kokoluokkaan jäi kuitenkin edelleen aukko, koska Honda seurasi KTM:n ja BMW:n markkinoilla menestyneiden mallien esimerkkiä ja sijoitti uuden Africa Twinin yli 200kg kokoluokaan 1000 kuutioisella pyörällään.

Vihdoin 2019 tilanne korjaantui, kun Yamaha ja KTM julkaisivat keskiluokan matkaenduron, jonka kuivapaino jäi alle 200kg, kuitenkin sisältäen vähintään 700 kuutioisen moottorin. Yamaha ei kuitenkaan täytä kriteereitäni nykyteknologian osalta, koska pyörästä puuttuu esim. luistonesto ja mahdollisuus vaihtaa ajo-moodeja.

Mielestäni KTM 790 Adventure on enemmän nykyaikainen Africa Twin, kuin Africa Twin itse. Moottori on suurin piirtein saman kokoinen, kuin vanhassa Africa Twinissä. Eturengas on molemmissa 21-tuumainen ja maavaraa suurinpiirtein saman verran. Kaikki muu onkin sitten parempaa, vaikka painoa on saatu pudotettua n. 20kg:n verran. Pyörässä on 50% enemmän tehoja, ja kuljettaja voi säätää valikoista moottorin luonnetta eri käyttötarkoituksiin. Tehokkaan moottorin voimanhallintaa helpottamaan löytyy monipuolisesti säädettävä luistonesto. Yllättävän tilanteen hätäjarrutuksessa auttaa lukkiutumattomat jarrut, jotka ottavat huomioon pyörän kallistuskulman ja nopeuden (kaarre-ABS). 18-tuumainen takavanne parantaa maastoajo-ominaisuuksia. Lisävarusteena on saatavissa vakionopeudensäädin sekä vaihdeavustin (Quickshifter+). Tähän kun vielä lisätään kahvalämmittimet ja nopeusnäyttöön integroitu navigaattori, niin voidaan todeta kehitystä tapahtuneen paljon 30 vuoden aikana.

KTM markkinoi pyöräänsä maastokelpoisimpana matkapyöränä. Asiahan selviää parhaiten kokeilemalla. Jatkossa kuulettekin kokemuksistani lisää, sillä kulkupelinäni on tästä eteenpäin KTM 790 Adventure 2020.

Ohessa vielä taulukkoon laitettuna keskeisimmät tekniset tiedot. Taulukosta näet värikoodattuna, mitkä asiat ovat kehittyneet vuosikymmenten saatossa.

  1990-luvun matkaenduro
Honda XRV 750 Africa Twin
2020-luvun matkaenduro
KTM 790 Adventure (R)
Teho 45,5kw 70kw
Rengas edessä 90/90-R21 90/90-R21
Rengas takana 140/80-R17 150/70-R18
Joustoliike edessä 220mm 200mm (240mm)
Joustoliike takana 210mm 200mm (240mm)
Maavara 215mm 233mm (263mm)
Istuinkorkeus 860mm 830/850mm (880mm)
Toimintasäde 370km 450km
Kuivapaino 205kg 189kg
Ajomoodit Ei saatavilla Vakiona
Muokattava mittaristo Ei saatavilla Vakiona
Luistonesto Ei saatavilla Vakiona
Kaarre-ABS Ei saatavilla Vakiona
Vakionopeudensäädin Ei saatavilla Lisävaruste
Vaihdeavustin Ei saatavilla Lisävaruste
Kahvan lämmittimet Tarvikevarusteena Lisävaruste
Integroitu navigaattori Ei saatavilla Lisävaruste