KTM jatkoi tällekin kaudelle malliston laajentamista. Viime kaudella julkaistu 790 Adventure sai pikkusisaren, kun markkinoille tuotiin 390 Adventure. Pikku Adventure on yksinkertaisempi versio 790:stä, mutta kuitenkin ajoasennoltaan aikuiselle sopiva. Itse asissa pyörän satula on korkeammalla, kuin 790 Adventuressa satulan ollessa alemmassa asennossa.

Joitakin vuosia sitten kävin koeajamassa Kawasaki Versys 300:n ja pyörässä oli minun makuuni tehoja auttamattomasti liian vähän. Ennakolta ajattelin näin olevan myös 390:n kohdalla. Toki tehoeron omaan pyörääni huomasi heti, koska onhan 790:ssä yli tuplasti enemmän tehoja. Haeskeltuani hetken tuntumaa pyörään löysin ajoon oikean kierrosalueen ja ajotyylin. Pyörä jaksaa vetää ja pitää vauhtia pienilläkin kierroksilla, mutta reippaaseen kiihdytykseen pitää muistaa laittaa riittävän pieni vaihde ja käyttää 790:iä laajempaa kierros aluetta. Pyörä on aika kevyt ja tehon tunnetta voinee verrata aiempaan pyörääni Honda XRV 750:n vaikkakin tehoja joitakin heppoja vähemmän onkin.

Pyörän alusta koostuu edessä olevista WP APEX 43:sta ja WP APEX - Monoshock takaiskunvaimentimesta. Alusta on säädettävä ja 170mm jousto varoilla. Paperilla se ei ole paljoa, mutta toisaalta pyörän painoluokkakin on eri verrattuna isompiin malleihin. Alusta tuntuu jämäkältä ja yksin ajaessa ilman matkavarusteita jopa minun makuuni hitaassa vauhdissa oletusasetuksilla liian kovalta. Vauhdin kasvaessa toiminta paranee ja tavallisella soratiellä vaimennus toimii hyvin. On selvää, että kakspäällä painavien varusteiden kanssa ominaisuudet jossakin vaiheessa loppuvat kesken.

Ajoasento on hyvä istualtaan. Tapeilta ajettaessa ohjaustanko on liian alhaalla. Pudottamalla jalkatappeja alemmaksi ja nostamalla korokepaloilla tankoa ylemmäksi löytynee sopiva ajoasento, jos tapeilta haluaa paljon ajella.

Lisävarusteista kannattaa ottaa vähintään Quickshifter+. Vaihdeavustin on hyvä lisä matkaenduroon. Tähänkin malliin on saatavissa madallussarja, jos haluat yltää paremmin jaloilla maahan.

Pyörä on asfaltilla ketterän oloinen 19” eturenkaan ansiosta. Kääntyvyys on luonnollisesti soralla myös herkkä. Olen tottunut ajamaan 21” eturenkailla ja siten ainakin aluksi kääntyvyys tuntuu minusta jopa liian herkältä ja meno ei ole soratiellä niin vakaata, kuin omalla pyörälläni. Tähän varmasti tottuu nopeasti. Minun näkökulmasta juuri eturenkaan koko on isoin miinus tässä pyörässä.

Jos minulla olisi vasta A2-ajokortti, niin todennäköisesti hankkisin tämän pyörän. Mielestäni on järkevämpää hommata suoraan A2 teholuokkaan tehty pyörä, kuin kuristaa isompi moottoripyörä. 390 Adventure soveltuu myös hyvin ensimmäiseksi moottoripyöräksi. Pyörä on kokeneelle kuskille parhaimmillaan ajossa, jossa keveydestä on hyötyä, mutta käyttö on silti monipuolista erilaisista teistä polkuihin.

KTM 390 Adventuressa saa rahalle kenties eniten vastinetta nykyisestä matkaenduro valikoimasta. Pyörä on puolet halvempi, kuin 790, mutta ei sitä nyt puolet huonommaksi voi sanoa. Pyörän ominaisuudet riittänee monelle kuskille ja silloin se on järkevä hankinta. Ennakkoon pohdiskelin, että rupeaakohan minua harmittamaan 790 hankinta, kun pääsen testaamaan 390:iä. Olen edelleen tyytyväinen valintaani. Vajaan kymmenen vuoden ajokokemuksella on ehtinyt kerätä odotuksia, joita pyörältä haluaa. On järkevää laittaa pyörään enemmän rahaa, kun kokee sillä saatavat ominaisuudet tarpeelliseksi.

Tarvitsenko pyörääni enemmän tehoja, mitä 390:ssä on? Rehellisesti sanottuna järkiperustein en varmaankaan tarvitse. Soratiellä tahtoo pito loppua ennen tehoja. Harrastuspeleissä voinee kuitenkin tunnustaa tunteen merkityksen. Se on vain mukava tunne, kun tietää, että reservistä löytyy roimasti tehoja, vaikka niitä ei koko aikaa käyttäisikään. Mukavuudenhaluisena on myös kiva, kun kaasukahvaa vääntäessä pyörä liikahtaa tilanteessa kuin tilanteessa riippumatta siitä mikä vaihde on päällä.

Ennustan, että 390 tulee sotkemaan lähivuosina edullisten käytettyjen matkaenduroiden markkinoita. Käsittääkseni pyöriä on ostettu aika paljon Suomeen. Käytön myötä pyörän hinta väistämättä laskee ja ollaan nopeasti vähän ajettujen 90 ja 00 -lukujen pyörien hinnoissa. Pyörä voi kiinnostaa myös rakentelijoita ja ei ehkä mene kauan, kun joku rakentaa 21” eturenkaalla olevan version.

Tekniset tiedot

  KTM 390 Adventure 2020
Maksimiteho 32kw
Rengas edessä 100/90-R19
Rengas takana 130/80-R17
Joustoliike edessä 170mm
Joustoliike takana 177mm
Iskunvaimennus edessä WP APEX 43
Iskunvaimennus takana WP APEX - Monoshock
Maavara 200mm
Istuinkorkeus 855mm
Toimintasäde 400km
Kuivapaino 158kg
Huoltoväli 7500km
Hinta 7988€