Kaluston vaihtumisen myötä lyhyt esittely pyörästäni sekä mietteitä mikä erityisesti tulee olemaan mielenkiinnon kohteenani tämän pyörän parissa.

Honda palasi maastokelpoisiin matkaenduroihin 2016, kun legendaarinen Arfica Twin sai jatkoa täysin uuden pyörän muodossa. Testasin tuolloin pyörää ja kirjoitin siitä myös jutun tähän blogiin: Africa Twinin paluu.

Nyt on aika testata perusteellisemmin mihin Hondan kehitystyö on johtanut joten kalustona minulla on Honda CRF1100L Africa Twin DCT. Pyörä on ulkoisesti hyvin samannäköinen, kuin 2016 vuoden versio, mutta se on kehittynyt monella osa-alueella.

Africa Twin on isoimpien kokoluokkaan kuuluva matkaenduro joka on varustettu 1084 kuutioisella moottorilla ja isoilla 21” ja 18” tuumaisilla renkailla. Tehoja pyörästä löytyy 75kw ja vääntöä 105Nm. Moottori on luonteelta matalilla kierroksilla hyvin vääntävä ja voiman kasvu tulee kierrosten noustessa lineaarisesti. Tällainen moottori on maastossa ja soratiellä helppo hallita.

Pyörä sisältää uusille pyörille nykyään jo tutut ominaisuudet, kuten luistoneston ja kaarre-ABS jarrut. Käytössä on sähköinen kaasu, joten luistonesto hyödyntää sytytyksen katkaisun lisäksi kaasun asennon säätöä. Tämä tekee luistonestosta tarkemman ja paremin reagoivan. Honda käyttääkin termiä väännön hallinta, joka kuvaa paremmin moottoripyörän “luistonestoa”. Kysehän on vain siitä, että rajoitetaan takapyörälle välittyvää voimaa riippuen datasta, jota useat sensorit tuottaa, kuten ajoneuvon asento kaikilla eri akseleilla, vauhti, ajopinnan liukkaus, etu ja takarenkaan pyörimisnopeuden ero jne. Asetusten avulla voi määrittää rajat, kuinka paljon takarenkaalle tuotetaan voimaa eri tilanteissa. Näin ollen voit turvallisesti luistattaa takarengasta ja saada sitä kautta lisää hauskuuskerrointa ajamiseen.

Yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista pyörässä on tuki Android Autolle / Apple CarPlay:lle. Tämä mahdollistaa älypuhelimien navigointisovellusten käytön pyörän näytöllä ja hallintalaitteilla ilman, että moottoripyörän valmistajan tarvitsee tukea millään tavalla kyseistä sovellusta. Tällä hetkellä testaan OsmAnd sovellusta, joka mahdollistaa mm. maastokarttojen käytön näytöllä.

Ylivoimaisesti suurin mielenkiintoni kuitenkin kohdistuu Africa Twinin kaksoiskytkin automaattivaihteistoon, joka muuttaa eniten ajotyyliäni ja vaatii totuttujen tapojen vaihtamista. Suurin mullistus kohdistuu maastoajoon, joka on koko-ajan ollut tärkeä osa harrastustani. Pyörä on selvästi painavampi, kuin aiempi pyöräni, mutta toisaalta automaattikytkin helpottaa merkittävästi hidasajoa. Mielenkiintoista on nähdä, kumoaako nämä ominaisuudet toisensa, kun pääsen vaihtamaan karkeammat renkaat pyörääni ja kokemusta maastoajosta kertyy enemmän.

Automaattivaihteiston (DCT) kehitystiimi on panostanut paljon nimenomaan maastoajo ominaisuuksiin. Tähän liittyen kuski voi asetuksista vaikuttaa kytkimen toimintaan hitailla nopeuksilla. Asetuksesta käytetään nimitystä G-kytkin. Ajonhallintajärjestelmä hakee jokaiseen tilanteeseen juuri siihen hetkeen sopivan vaihteen tai tarvittaessa kytkimen luistatuksen. Jokainen vaihteen vaihtokin tehdään ajohallintajärjestelmän kerryttämän data perusteella ja juuri optimoidusti pyörän nopeuden, asennon, kuljettajan käytöksen yms. mukaan. Vaihteenvaihto tehdään smootisti ja tehokkaasti. Maastoajossa liukkailla pinnoilla voidaan etenemiskykyä parantaa käyttämällä erillaista algoritmia. Käyttämällä G-kytkintä saadaan takarenkaalle parempi pito ja kytkimen toiminta on terävämpää. Näin saadaan takarenkaan toiminta paremmin kuljettajan kontrolliin ja mm. keulaa keventäessä voimantuotto takarenkaalle terävästi.

Oma tutkimusmatkani pyörän teknologiaan on vielä alkuvaiheessa, mutta jos haluat jo nyt tutustua aiheeseen tarkemmin, niin Hondan sivuilta löytyy toimittaja Tsutomu ‘Ben’ Matsuin tekemä kehitystiimin haastattelu (2 sivua) sekä tarinaa siitä, kun hän käytännössä kokeilee (3 sivua) kyseisiä ominaisuuksia 2019 malliversiolla.

Ensi viikolla osallistun Moto Adventure Days -tapahtumaan ja toimin siellä MAD-vetäjänä punaisessa (tekniset) ryhmässä. Eturenkaaksi olen hommannut Mitas C-17 ja takarenkaana käytän Mitas E-09:iä, joten renkaiden puolesta pitäisi selvitä hyvin haastavammistakin paikoista. Mielenkiintoinen tapahtuma tulossa ja varmasti paljon uuden oppimista tällä pyörällä. Nykäise hihasta, jos satut olemaan tapahtumassa mukana.

Paikalla on myös Marinen ja Hondan edustus, joten halutessasi pääset testamaan näitä pyörämalleja. Marinelta löytyy vielä kaksi Africa Twiniä varastosta, jotka ehtii käyttöön syksyn ajeluihin.

 

Tekniset tiedot

  CRF1100L Africa Twin CRF1000L Africa Twin
Vuosimalli 2022 2016
Kuutiotilavuus 1084cm3 999cm3
Maksimiteho 75kw 70kw
Maksimivääntö 105Nm 98Nm
Vaihteisto 6 6
Rengas edessä 90/90-R21 90/90-R21
Rengas takana 150-70/18 150/70-R18
Joustoliike edessä 230mm 230mm
Joustoliike takana 220mm 220mm
Maavara 250mm 250mm
Istuinkorkeus 850mm / 870mm 850.9mm / 870.1mm
Paino tankki täynnä (MT/DCT) 226kg / 236kg 232kg / 242kg