Tämä kirjoitus aloittaa blogisarjan, jossa kerron kokemuksistani minulle tärkeimmistä ominaisuuksista KTM 790 Adventure pyörässä. Ensimmäisenä käsittelen turvallisuuden kannalta ehkä pyörän tärkeimmän varusteen, jarrut.

790 Adventuressa on perinteisten ABS jarrujen sijaan MSC-järjestelmä (Motorcycle Stability Control). Teknologia on Bosch:n ja KTM yhteistyössä kehittämä, ja se tuli käyttöön ensimmäisen kerran 2014. Nykyisin tekniikka on käytössä muissakin merkeissä.

MSC, tuttavallisemmin kaarre-ABS, sisältää sensoseita ja antureita, jotka tunnistavat pyörän kallistuskulman ja nopeuden. Tämä mahdollistaa voimakkaan jarrutuksen mutkassa siten, että pyörä pysyy kallellaan ja ohjattavuus tien suuntaisesti säilyy. Perinteistä tekniikkaa hyödyntäviä jarruja käytettäessä pyörä pyrkii nousemaan pystyyn ja siten kulkusuunta ei pysy mutkan mukaisena.

Ajan suurimmaksi osaksi sorateitä pitkin. Näin ollen jarrujen toimivuus soratiellä on minulle oleellista. Edellinen kirjoitukseni herättikin paljon keskustelua somessa juuri jarrujen osalta. Osa luottaa enemmän teknologian toimivuuteen, kuin omaan ajotaitoon ja harkintakykyyn yllättävässä tilanteessa. Toiset oli taas sitä mieltä, että ilman ABS-jarruja pystyy jarrutamaan soratiellä tehokkaammin, kun vain harjoittelee jarruttamisen hyvin.

Ensimmäinen kokemukseni ABS-jarruista on kymmenen vuoden takaa. Olin vuokrannut matkaenduron ja ajelin lähiseudun sorateitä. En hoksannut erityisesti kiinnittää huomiota jarruihin, saati että olisin testannut jarrujen toimivuutta soralla. Minulle meinasikin käydä köpelösti, kun jarruttaessani ennen mutkaa, ei jarrukahvan painamisella ollut mitään vaikutusta. Onneksi vauhtini ei ollut kova ja jotenkin hoksasin vaistomaisesti pienentää vaihdetta ja hyödyntää moottorijarrun voimaa. Taisinpa sen jälkeen kytkeä ABS-jarrut pois ajaessani ko. pyörällä sorateillä.

Ensikokemukseni 790:n jarruista on ollut, että ne toimivat hyvin myös soralla. Olikin kiinnostavaa lähteä testaamaan jarruja vähän tarkemmin. Ilman etukäteisharjoittelua suoritin viisi jarrutusta kullakin asetuksella. Road-tilassa ABS-jarrut on päällä sekä etu-, että takarenkaassa. Offroad-tilassa ABS ei ole päällä takarenkaassa. ABS-jarrut saa myös kokonaan kytkettyä pois päältä, mutta seuraavan käynnistyksen yhteydessä ne palautuvat automaattisesti takaisin päälle.

Ilman ABS-jarruja sain pyörän pysähtymään noin metrin lyhyemmällä matkalla verrattuna road-tilaan, jossa ABS on aktiivisena molemmilla renkailla. Ilman ABS:iä jarrutusmatka oli aluksi pidempi; hain rauhassa tuntumaa, kuinka paljon etujarrua kärsii painaa. Useamman vedon jälkeen sain matkan lyhentymään, mutta lopetin yrittämisen siinä vaiheessa, kun eturengas meinasi lähteä alta.

Lyhimmän jarrutusmatkan sain, kun ABS-jarrut olivat Offroad-tilassa, jolloin takajarrulla ei ollut ABS-päällä. Pidin takarenkaan jarrutuksen aikana lukossa ja tämän seurauksena jarrutusmatka lyheni n. kaksi metriä road-tilaan verrattuna.

Testissä oli käytössä renkaana vähän käytetty Avon Trailrider. Mielenkiintoista on myöhemmin uusia testi karkeammilla renkailla; pystynkö silloin voittamaan ABS-jarrut vai pystyykö teknologia hyödyntämään yhtälailla renkaiden paremman pidon.

Tämän testin perusteella aion toistaiseksi jatkaa ajamista siten, että ABS-jarrut on road-tilassa. Katsotaan myöhempien kokemusten ja testien perusteella, että siirrynkö käyttämmään offroad-tilaa. Erityisesti paniikkitilanteessa uskon teknologiasta olevan minulle kovasti hyötyä. Pyörän hallittavuus säilyy vaikka painankin molemmat jarrut hätätilanteessa pohjaan.

Ohessa vielä KTM Tech -video, jossa käydään esimerkkien kautta läpi MSC:n toimintaa käytännössä.

 
Lue myös muut blogisarjan kirjoitukset:
Kokemuksia: KTM 790 Adventure, Quickshift+
 

Hankin KTM 790 Adventuren keväällä 2020. Blogisarjassa kerron kokemuksistani kyseisestä pyörästä. Ensimmäisen kesän aikana kilometrejä kertyi yhteensä n. 10 000 km. Aiemmat pyöräni ovat olleet Honda XRV 750, Suzuki DR 350, Suzuki DR 800 ja Kawasaki KDX 125