Quickshift+ eli vaihteenvaihtoavustin on KTM moottoripyöriin saatava lisävaruste, jonka avulla moottoripyörän vaihteen voi vaihtaa ilman kytkintä.

Vaihdelaatikko on normaali manuaalikäyttöinen vaihteisto. Avustimen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Vaihdepolkimessa on sensori, joka tunnistaa vaihteen vaihtamisen. Vaihdettaessa vaihdetta ohjausjärjestelmä katkaisee hetkellisesti moottorin sytytyksen, jolloin veto on hetken aikaa pois päältä ja vaihde vaihtuu pehmeästi vaikka kaasua ei olekkaan löysätty. Plus (+) tarkoittaa sitä, että ominaisuus toimii sekä isommalle, että pienemmälle vaihdettaessa.

Vaikka toimintaperiaate on yksinkertainen, niin hyvin toimiva avustin vaatii älykästä elektroniikkaa. Ajoitukset pitää olla juuri kyseiselle moottorille ja vaihdelaatikolle optimoituna, huomioiden jokainen vaihdeväli ja moottorin kierrosalue. Tämän tyyppisten tarvikevarusteiden säätäminen toimivaksi voikin olla työlästä. On myös tärkeää, että vaihdelaatikkon suunnittelussa on alunperinkin huomioitu tämän tyyppinen käyttö ja siten esim. takuuasioiden kanssa ei tulee ongelmia kun avustimen käyttö on valmistajan hyväksymää.

Avustettuun vaihteenvaihtoon on kuvan mukaiset rajoitukset kulloisellekin vaihteelle ja vaihtosuunnalle. Käytännössä rajat ovat kuitenkin sellaiset, että normaalissa ajotilanteeessa voi avustinta aina käyttää.

Tämä on minulle yksi tärkeimmistä lisävarusteista pyörässäni. Avustin tekee vaihteenvaihdosta helpompaa, joka on mukavaa erityisesti maastoajossa tapeilta ajettaessa. Tällöin kytkimen käyttö on haasteellisempaa. Samoin kyytiläisen kanssa ei tarvitse vaihteenvaihtoa pehmennellä, kun avustimen avulla vaihto on automaattisesti sulavaa.

Miellän avustimen “automaattivaihteistoksi”, josta kuitenkin puuttuu perinteiseen momentinmuuntimeen perustuvaan automaattivaihteiston tehohävikki. Sinulla on myös edelleen normaalisti toimiva kytkin käytettävissä keulan keventämiseen esim. ojan tai puun ylityksessä. Ajattelen niin, että tässä ratkaisussa on sekä automaatin, että manuaalin parhaat puolet yhdessä paketissa. Vaihdetta se toki ei automaattisesti vaihda, mutta en kyllä sitä kaipaakkaan. Moottoripyöräähän ajetaan, enkä halua tilannekohtaista ratkaisua antaa tietokoneen hoidettavaksi, mutta vaihtamisen haluan olevan mahdollisimman helppoa, vaivatonta ja nopeaa.

Etukäteen pohdin, että tuleekohan vahinko vaihtoja, kun jalka osuu vahingossa vaihdepolkimeen. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Alkuun minulla tuli usein tilanne, ettei vaihde vaihtunut isommalle kiihdyttäessä. Ongelmaa ei kuitenkaan ilmennyt koskaan asfalttitiellä, joten rupesin kiinnittämään tarkemmin huomiota näihin tilanteisiin. Huomasin, että ongelma johtui väärin ajoitetusta vaihteenvaihdosta, suorastaan aloittelijamaisesta virheestä. Kiihdytin soratiellä liukkaalla renkaalla ja kierrosten ollessa korkealla yritin vaihtaa vaihdetta. Todellinen vauhti ei kuitenkaan ollut ehtinyt kiihtyä riittävästi ja seuraava vaihde olisi ollut liian iso ko. nopeuteen. Näin ollen avustin ei aktivoitunut. Ongelma poistui, kun muutin ajotyyliäni ja pykälsin isommalle vasta kun vauhti oli kiihtynyt riittävästi. Vanhassa pyörässäni oli niin paljon vähemmän tehoja, että sillä opittu korvakuulolla ajo ei toimikkaan tehokkaamman pyörän kanssa. Tyhjäkäynnillä pienemmälle vaihdettaessa pyörä on yhden kerran sammunut, muuten pykältäminen alaspäin on toiminut moitteetta.

Vaihdeavustimen käyttöön tottumisen jälkeen minulla on iso kynnys siirtyä pyörään, jossa ko. varustetta ei ole saatavilla. Kävin kesällä yhden kerran ajamassa myös katuradalla ja siellä oli kyllä mukava pykällellä vaihteita, kun tarkoituksena oli kiihdyttää mahdollisimman nopeasti. Vaihteen vaihtoon ei tuhrautunut ylimääräistä aikaa ja avustin toimi hyvin isoilla kierroksilla.

Lue myös muut blogisarjan kirjoitukset:
Kokemuksia: KTM 790 Adventure, kaarre-ABS
 

Hankin KTM 790 Adventuren keväällä 2020. Blogisarjassa kerron kokemuksistani kyseisestä pyörästä. Ensimmäisen kesän aikana kilometrejä kertyi yhteensä n. 10 000 km. Aiemmat pyöräni ovat olleet Honda XRV 750, Suzuki DR 350, Suzuki DR 800 ja Kawasaki KDX 125